preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
VIJESTI IZ NAŠE ŠKOLE

Naputak za eko kutak

 “Naputak za eko kutak” naziv je zanimljivog projekta polaznika Produženog boravka, a provodio se tijekom ove školske godine , od listopada 2016. g. do ožujka 2017. g. , u suradnji s Domom za starije osobe Buzet.

  Cilj projekta bio je  provesti niz uzajamnih međugeneracijskih aktivnosti, druženja i radionica za korisnike Doma za starije osobe i djecu školskog uzrasta u namjeri poticanja svijesti o očuvanju okoliša.

 


Zajedničkom aktivnošću, posađene su ispred zgrade Doma za starije osobe Buzet i Osnovne škole, dvije međugeneracijske lipe. Sadnjom stabala, ovaj je projekt trajno obilježen. Tom prigodom, učenice Srednje škole Buzet Anamarija Guzijan i Petra Šorgo, održale su  predavanje o važnosti drveća, posebice  lipi ,  a Borka Šimek Prohaska, dipl. ing. šumarstva, održala  je radionice prepoznavanja drveća za osnovce.  Motivirani prethodno navedenim aktivnostima, polaznici Produženog boravka, izradili su niz edukativnih plakata i letaka o drveću i pticama. Čuvar prirode JU Natura Histrica,  Mladen Perčić održao je predavanje o ugroženim pticama i  kukcima,  Marija Pavletić, prof. biologije održala je predavanje o korisnim kukcima , a organizirano  je  i niz kreativnih radionica u kojima su se izrađivali zmajevi, kućice i hranilice za ptice, hoteli za kukce, čestitke, krpene igračke, oblikovala se glina. Volonterka Elda Pavletić,  vodila je radionice izrade predmeta od kukuruzovine, a organiziran je i posjet  Prirodoslovnom muzeju u Rijeci. U radionicama obrade drva, izrađeno je ukupno 7 hotela za kukce, 19 kućica za ptice i 5 hranilica koje su ostale na korištenje Domu za starije osobe, Osnovnoj školi i drugim obrazovnim ustanovama u gradu, Poludnevnom boravku Buzet i građanima.

  Djeca, uklučena u ekološke aktivnosti, postaju pokretači brige o okolišu u svojim obiteljima.  Voditeljica projekta je Goranka Črnac, a suradnik i voditelj radionica izrade hotela za kukce i kućica za ptice, bio je Ivan Totman, umirovljeni učitelj i nekadašnji ravnatelj naše škole. Aktivnosti u Osnovnoj školi s polaznicima Produženog boravka vodili su učitelji Tea Marmilić, Lena Vodopija, Michael Jurada, Antonija Rončević i Ida Dolgoš, a u Poludnevnom boravku Sanja Pernić. 

  Provoditelj projekta je Dom za starije osobe Buzet, a sredstva za provedbu u iznosu od 15.000,00 osigurana su natječajem Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva kroz programsko područje Mali projekti u zajednici “Mali projekti za bolje sutra” iz sredstava Fonda gradova i općina.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Željka Marinković   datum: 30. 3. 2017.
preskoči na navigaciju