preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
VIJESTI IZ NAŠE ŠKOLE

Zavičajna nastava

 

 

 

 

 

 

 

 

U petak, 28. travnja 2017., učenice naše škole Antonija Šverko, Anatea Koraca, Emily Radović, Nina Vivoda i Lucija Vižintin, zajedno s učenicima iz tridesetak osnovnih škola iz cijele Istre, predstavile su cjelogodišnji projekt zavičajne nastave na Festivalu zavičajnosti održanom u Vrsaru.


U projektu pod nazivom Divovi i suveniri pričaju štoriju o Sjevernoj Istri sudjelovali su učenici nižih razreda kroz rad produženog boravka zajedno sa svojim učiteljicama Teom Marmilić, Lenom Vodopija, Idom Dolgoš, Antonijom Rončević i učiteljem Michaelom Juradom te učenici viših razreda, polaznici kreativne radionice i talijanskog jezika s učiteljicom Snježanom Lovrinić.

Sve je započelo čitanjem i proučavanjem legendi našega kraja, u kojima su pažnju učenika zaokupili divovi. Učenici nižih razreda pobliže su upoznali Ćićariju, planinu koja nas okružuje i dom diva Dragonje te proučili legende o nastanku gradića duž rijeke Mirne. Izradili su maketu jednog takvog gradića na brežuljku te su crtežima pokazali kako su zamislili divove i divice, izradivši ih od recikliranih materijala. Osim toga, izradili su i velikog diva, posjetili Motovun, Stari grad Buzet, a predavanjem etnologinje Ivone Orlić o Boškarinu zaokružili su priču o našem kraju.

Baveći se istraživačkim radom, učenici viših razreda uočili su specifičnosti našega kraja, pa su im ljepote i zanimljivosti Buzeštine poslužili u izradi originalnih suvenira. Svojoj su kreativnosti dali oduška oslikavanjem svile, pa su tako oslikali svilene šalove na koje su glagoljicom ispisali naziv Buzet. Glagoljica im je poslužila i u izradi dizajnerskih torbica od papira. Izradili su i Buzetsku škrinjicu u kojoj su pohranjeni razni podaci o Buzetu i Buzeštini, a sve su podatke preveli na talijanski jezik. Lutkicu Bosonogi Buzećan, koja predstavlja dječaka iz legende po kojem je Buzet dobio ime, izradili su od žice i pjenastog papira, a vješalice namirisane lavandom ukrasili su motivima manifestacije Subotine po starinski.

Očuvanje tradicijskih vrijednosti i dobro poznavanje vlastitoga kraja od velikog je značaja za čovjeka, za svaku zemlju, a ovakvi projekti imaju važnu ulogu u intenzivnijem približavanju zavičajnih sadržaja djeci školske dobi. Stoga je i ovaj hvalevrijedan projekt pokazao koliko je dobro upravo kroz odgojno-obrazovni sustav ustrajati na upoznavanju kulturne baštine i aktivnosti naših predaka, kao i na osvještavanju osjećaja pripadnosti, njegujući to od najranije dobi kako putem priča tako i izravnim – praktičnim doživljajem.  

Tekst: Snježana LovrinićPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Željka Marinković   datum: 8. 5. 2017.
preskoči na navigaciju