preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
VIJESTI IZ NAŠE ŠKOLE

Terenska nastava – Posjet osmih razreda Vukovaru

Od 21. do  23. 5. 2017. učenici naše škole su po prvi put boravili na terenskoj nastavi u Vukovaru u sklopu projekta na nivou cijele Hrvatske – Posjet osmih razreda Vukovaru.

Projekt obuhvaća učenje o vrijednostima Domovinskog rata i značaja bitke za Vukovar u obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti suvremene Republike Hrvatske i posjet memorijalnim mjestima na širem području grada Vukovara. Uz memorijalnu povijest vezanu uz Domovinski rat, učenici uče i o povijesnoj i kulturnoj baštini grada Vukovara kroz posjet Gradskom muzeju Vukovar i Muzeju vučedolske kulture. Dvodnevni posjet Vukovaru  završava Školom mira, predavanjem čiji je cilj da učenici odnesu svojim domovima poruku mira, nenasilja i tolerancije na kojima se može graditi budućnost te kvizom znanja za učenike.

U Vukovaru su bila 53 učenika 8. razreda iz MŠ Buzet i PŠ Roč. U pratnji su bili učitelji Enđi Beučić, Kristina Pavletić Prodan, Nedžad Isakagić i Nataša Medica.

Boravak u Vukovaru pamtit ćemo kao pozitivno iskustvo, terenska nastava je odlično organizirana i primjerena je učenicima 8. razreda, a uz učenje ne nedostaje ni zabave. Učenici naše škole zaslužuju pohvalu za primjereno ponašanje na terenskoj nastavi.


Na put smo krenuli u 9.00 sati sa autobusnog kolodvora u Buzetu, a u Ročkom Polju su nam se pridružili osmaši iz Roča. Prvo odredište bilo nam je Osijek gdje nas je čekala lokalna vodičkinja. Povela nas je kroz Tvrđu, a pokazala nam je i glavno središte Osijeka i katedralu. Put smo nastavili prema Vukovaru. Smjestili smo se u Hostel „Dubrovnik“ koji je u sklopu Memorijalnog centra Domovinskog rata. Nakon večere razgledali smo dvorište Centra gdje su smještena razna oklopna vozila, tenkovi, topovi, zrakoplov, brod,… Slijedilo je noćenje. Jako nas je iznenadilo kad je u 23.00 sata nastupilo gašenje rasvjete u hostelu.

Sljedeće jutro nakon doručka čekao nas je naš dvodnevni vodič Filip Frančić, mladi profesor povijesti. Poveo nas je u centar grada, u dvorac Eltz gdje se nalazi Gradski muzej, zatim uz Dunav kod glavnoga križa posvećenog žrtvama Domovinskog rata (kojeg je izradio Istranin Šime Vidulin) te na kraju u Muzej vučedolske kulture. Poslije ručka imali smo dva predavanja: prvo o Domovinskom ratu o kojem nam je govorio Filip, a poslije o Bitki za Vukovar govorio nam je pukovnik Pero Mihaljević. Tijekom predavanja pokazali smo i dosta našega znanja. Uslijedio je odlazak u grad, a nakon večere disco kojim su svi bili oduševljeni. Na gašenje svijetla u 23.00 sata već smo se navikli i brzo smo zaspali.

Zadnjega dana našega posjeta Vukovaru obišli smo memorijalne lokalitete: MCDR Vukovar – bivšu vojarnu 204. VU brigade, Spomen-dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Mjesto sjećanja – Vukovarsku bolnicu '91, , Kukuruzni put - „Put spasa“, Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, Spomen-dom Ovčara i Masovnu grobnicu Ovčara. Najviše nas je potreslo opisivanje događaja kod masovne grobnice na Ovčari, zatim mnogobrojne krunice, kameni natpisi,… Stoga su tamo predstavnici razreda i zapalili svijeću u spomen na sve žrtve ovog strašnog rata. Prije povratka u Centar na ručak fotografirali smo se kod vodotornja – simbola hrabrosti hrvatskog Vukovara. Nakon ručka ponovno smo otišli u grad gdje su sve škole imale završnu svečanost „Školu mira“ koju je vodio brigadir Petar Ćavar. Slijedio je kviz znanja u kojem je naša škola osvojila odlično treće mjesto, a znanje Buzeta branili su Anton Vivoda i Toni Kuzma. Dvoranom su se orile domoljubne pjesme Od stoljeća sedmog, Lupi petama, Vjetre s Dinare,…

Povratak kućama pratila je kroz Slavoniju kiša, puštanje krova autobusa, ali i ponos, znanje i zadovoljstvo viđenim. Boravak u Vukovaru pamtit ćemo kao pozitivno iskustvo, terenska nastava je odlično organizirana i primjerena je učenicima 8. razreda, a uz učenje ne nedostaje ni zabave. Učenici naše škole zaslužuju pohvalu za primjereno ponašanje na terenskoj nastavi.

Napisale: Kristina Pavletić Prodan i Nataša Medica

foto galerijaPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Željka Marinković   datum: 31. 5. 2017.
preskoči na navigaciju