preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
VIJESTI IZ NAŠE ŠKOLE

Debatni turnir „Buzet 2017“ i obilježavanje prvog desetljeća Debatnog kluba Buzet

          U subotu, 6. svibnja 2017. godine u OŠ „Vazmoslav Gržalja“ u Buzetu održan je četvrti po redu buzetski turnir za osnovnoškolce u debati. Tim turnirom ujedno je obilježeno prvo desetljeće debate u buzetskoj osnovnoj školi. Otvaranju turnira i obljetničke izložbe prethodio je program koji su vrlo uspješno izveli učenici Škole: članovi školskog zbora, učenica Natali Kontić s izvedbom Buzećanke te članice ritmičke skupine. Bio je to sjajan uvod u subotnja događanja u buzetskoj osnovnoj školi.

          Debatni klub osnovne škole u Buzetu počeo je s radom u školskoj 2006./2007. godini kao izvannastavna aktivnost. Prve aktivnosti članova kluba prikazane na izložbi fotografija u holu škole postavljenoj povodom ove obljetnice zbilježene su u siječnju 2007. godine kada su Buzećani po prvi puta sudjelovali na seminaru za osnovnoškolce u Selcu kraj Crikvenice. U vrijeme kada je počinjao s radom Debatni klub buzetske osnovne škole bio je prvi takav klub u osnovnim školama na području Istre. Osnivanju kluba prethodila je edukacija voditeljice koju je organiziralo Hrvatsko debatno društvo. Sljedeće školske godine debata je zaživjela i u Srednjoj školi Buzet i od tada i buzetski osnovci koji nastavljaju školovanje u Buzetu imaju priliku nastaviti s debatom u svom daljnjem školovanju.


            Tijekom proteklih desetak godina kroz klub su prošle generacije debatanata koji su ostvarivali zapažene rezultate na debatnim turnirima i natjecanjima. Valja izdvojiti da su se učenici Debatnog kluba Buzet dva puta plasirali na državna natjecanja u debati, a više puta su ostvarivali prva mjesta ekipno i pojedinačno na debatnim turnirma u Rijeci, Zagrebu i drugim mjestima te u Buzetu. Prva ekipa na državnom natjecanju sudjelovala je 2008. godine u sastavu Toni Jermaniš, Anja Nežić i Roberta Stanić. Drugi puta je to bilo 2010. godine kada su pravo nastupa na državnoj razini ostvarile Ana Bauer, Roberta Šverko i Tea Jermaniš. Na tunirima su prva mjesta individualno više puta osvajali debatanti Karlo Nežić i Anamarija Guzijan. Godine 2009. Kastafski debatni turnir osvojila je ekipa Buzećanki u sastavu Tea Jermaniš, Lea Petohleb i Ana Bauer. Naši učenici su također redovito sudjelovali i na turniru „Debatiramo pul Matuj“ u Matuljima te na Vežičkim turnirima u Rijeci gdje su više puta osvajali prva mjesta u različitim kategorijama. Imena svih turnira i uspješnih debatanata teško je navesti odjednom, no neprekinuti rad tijekom posljednjih deset godina vidljiv je na bezbroj fotografija izloženih u holu škole.

          Generacije debatanata stasalih u buzetskom Debatnom klubu znaju da debata donosi ono „nešto više“, iskustva i znanja koja se nadograđuju na redovan rad u nastavi te vještine koje mogu iskoristiti na bilo kojem području svojeg učenja i rada. Razvijanje kritičkog mišljenja, formiranje i argumentiranje svojih stavova i usavršavanje prezentacijskih vještina samo su neke od pozitivnih strana debatiranja. Nerijetko su vještine njegovane u Debatnom klubu učenici koristili na natjecanjima iz drugih područja, a ne treba zanemariti niti činjenicu da su neki od debatanata svoj daljnji životni put temeljili upravo na debati.

        Desetljeće kontinuiranog rada Debatnog kluba Buzet obilježeno subotnjim turnirom zaokruženo je novim uspjehom buzetskih debatanata. Na tuniru su sudjelovali učenici iz OŠ Jure Kaštelana Zagreb, OŠ Podmurvice i OŠ Vežica iz Rijeke, OŠ Kraljevica te domaćini. Od ukupno osam ekipa i 24 debatanta, ekipa Buzet 2 osvojila je drugo mjesto, dok je učenica Mia Mraković na kraju zauzela drugo mjesto u individualnom poretku. Prva mjesta su u obje kategorije zasluženo pripale Debatnom klubu Jablani iz zagrebačke OŠ Jure Kaštelana, dok je najbolja govornica turnira bila Hana Urukalović iz Zagreba.

       Posljednjih godina Debatnom klubu financijsku podršku daje Grad Buzet što znatno olakšava pripremu i sudjelovanje debatanata na spomenutim turnirima i natjecanjima.

Tekst napisala: Zdravka TeklićPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Željka Marinković   datum: 22. 5. 2017.
preskoči na navigaciju