preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
VIJESTI IZ NAŠE ŠKOLE

Susret s književnikom Danielom Načinovićem

U ugodnom ambijentu školske knjižnice, povodom obilježavanja Međunarodnog dana materinskog jezika, 21. veljače 2018.  6. školski sat, upriličen je susret učenika četvrtih i petih razreda naše škole s književnikom Danielom Načinovićem.

 

 

 


Naime, književnik Daniel Načinović u više je navrata posjetio našu školu. Ovom je prigodom, na jednostavan, samo njemu svojstven način, porazgovarao s mlađim naraštajima naše škole, senzibilizirajući učenike za materinsku riječ, ljubav prema izražavanju, čitanju i stvaranju te je na učenike ostavio izuzetan dojam. Ističući motiv „zavičajnosti“, književnik je potaknuo učenike da uživaju u ljepoti i zvučnosti jezika svoga kraja potičući ih na razumijevanje važnosti izražavanja kako na književnoj, tako na zavičajnoj razini.

Ovom prigodom, učenici su saznali i nekoliko pojedinosti iz života i rada razgovorljivog književnika. Daniel Načinović jedan je od najistaknutijih hrvatskih književnika današnjice, a vodeće je poetsko ime istarskog književnog kruga. Iz njegovog bogatog književnog opusa treba istaknuti da je pisao poeziju, prozu, eseje, feljtone, članke, te knjige za djecu i mladež.

Daniel Načinović surađuje s mnogim skladateljima zborske i zabavne, pop-rock glazbe. Predstava “Burrra”, prema njegovoj slikovnici, u režiji Roberta Raponje, jedna je od najizvođenijih u izvedbi Istarskog narodnog kazališta.


Daniel Načinović je dobitnik više književnih nagrada i društvenih priznanja. Sudionik je brojnih književnih priredaba. Poezijom je zastupljen u školskim čitankama.  Jedan je od pokretača i urednika “Ružmarina”, priloga za djecu “Glasa Istre”.

Iz njegovog bogatog opusa, spomenut ćemo samo nekoliko naslova: Burrra, Mali glagoljaši, Kravata Velog Jože…Osim književnim stvaranjem, ovaj se izniman književnik bavi  ilustracijom, slikarstvom i glazbom. U više je navrata sudjelovao na festivalima MIK i Čansonfest (Kastav).

Susret s književnikom Danielom Načinovićem poticaj je učenicima naše škole i bogato vrelo inspiracije, a ideje dobivene ovim susretom učenicima  i učiteljima  poslužit će kao poticaj u osmišljavanju projekta „Zavičaj“ u našoj školi.

Susret je završio zanimljivim pitanjima znatiželjnih četvrtaša i petaša, a obogaćen je nastupom harmonikašice Vanese Jakac, učenice 8. b razreda.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Željka Marinković   datum: 22. 2. 2018.
preskoči na navigaciju