preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vijesti iz naše škole

OBILJEŽILI SMO DAN RUŽIČASTIH MAJICA

I nosili smo! Posljednje srijede u veljači, kao i toliko puta do sada, na razne smo načine obojali školu u ružičasto te tako obilježili Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja i Dan ružičastih majica.

No, ne radi se samo o posljednjoj srijedi u veljači ili jednom danu u godini. Problem vršnjačkog nasilja je danas sve prisutniji među djecom školske dobi, a o njemu se intenzivnije govori jer je upravo cilj osvijestiti da vršnjačko nasilje postoji, da je tu, među nama. U raznim oblicima. Osvijestiti da nije u redu da u današnje vrijeme dijete doživljava nasilje ili da se ne osjeća dobro u grupi svojih vršnjaka jer je doživjelo neko neugodno iskustvo. Osvijestiti što sve možemo poduzeti kako bi spriječili vršnjačko nasilje. Osvijestiti što trebamo raditi kako niti jedno dijete ne bi došlo u situaciju da svoje potrebe zadovoljava nasiljem prema drugom djetetu. Osvijestiti da smo tu da pomognemo ako vidimo da netko doživaljava nasilje. To je dug i težak put. U današnje vrijeme. 


Korake na ovom putu u našoj školi provodimo već dugi niz godina. Svaki roditeljski sastanak, svaki sat razrednika, svaki razgovor s djetetom pomaže u tome. Nekad su te aktivnosti direktne i otvorene, a ponekad skrivene ili manje direktne, no sve imaju isti cilj: prevenirati neželjeno ponašanje. 

Jedan od najvažnijih koraka u tom preveniranju je upravo uloga roditelja i krug povjerenja: topao i blizak odnos s djetetom u kojem će se dijete bez rezerve povjeriti roditelju. Kvaliteno ispunjeno slobodno vrijeme u kojem dijete može zadovoljiti sve svoje potrebe i koje će mu pomoći da izraste u zadovoljnu i samopouzdanu osobu. O tome bi mogli puno govoriti, no u ovo vrijeme pandemije covid-19 sužene su nam mogućnosti direktnog rada s roditeljima, ali razumijemo da je i njima teško nositi se s ovom novonastalom situacijom. No, svakako može pomoći ako osvijestimo koje stilove koristimo u odgoju naše djece (poslušajmo riječ stručnjaka - Stilovi roditeljstva).

 

Brojni satovi razrednika posvećeni su upravo tom cilju: razvijati vještine koje su nužne da bi živjeli u suživotu s drugima, a da pri tom ne izgubimo sebe. Da se dobro osjećamo u odnosima s drugima. Da se osjećamo uspješni i zadovoljni. 

 

 

Danas je bila prilika jednom posebnom bojom i povezanim aktivnostima izraziti što mislimo o vršnjačkom nasilju. Prenosimo dijelić atmosfere iz naših "balončića" jer zbog već spomenute epidemiološke situacije nismo mogli napraviti tradicionalne zajedničke fotografije. Pogledajmo!

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Zdravka Teklić   datum: 24. 2. 2021.
preskoči na navigaciju