preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Pravilnik o elementima i kriterijima za upis u srednju školu

Ovdje možete pročitati Pravilnik o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u prvi razred srednje škole te ovdje njegovu dopunu.

 

Dana 23. svibnja 2018. godine Ministarstvo je donijelo Odluku o  o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2018./2019. (NN, 47/2018).

KAMO NAKON OSNOVNE ŠKOLE?

U cilju informiranja o mogućnostima školovanja u srednjim školama na području Republike Hrvatske Hrvatski zavod za zapošljavanje svake godine objavljuje regionalne brošure za pet Hrvatskih regija o mogućnostima upisa učenika u srednje škole. U brošurama se nalaze opisi zanimanja, informacije o uvjetima upisa, stipendijama, školama i programima obrazovanja, učeničkim domovima, najtraženijim zanimanjima te uslugama profesionalnog usmjeravanja Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje.

Za naše učenike najzanimljivija je tzv. Primorska brošura. U njoj su opisane mogućnosti obrazovanja na području Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije.

Valja napomenuti da se ova brošura odnosi na prošlogodišnje uvjete upisa u srednje škole i da ovogodišnjim učenicima osmih razreda služi isključivo kao putokaz koje sve vrste  škola postoje u ovoj regiji i koje programe obrazovanja mogu birati.

Isto tako, važno je istaknuti da prilikom prijave svaki učenik može odabrati najviše šest obrazovnih programa.

 

Brošuru se može naći na sljedećoj internetskoj adresi:

http://www.hzz.hr/UserDocsImages/2017_hzz_primorska_

brosura_v6_WEB_12062017.pdf

 

 


Moj izbor: Upitnik interesa i kompetencija

https://e-usmjeravanje.hzz.hr/Predanketa

Bez obzira na to biraš li školu ili studij, tražiš li posao ili razmišljaš o njegovoj promjeni, ovaj upitnik može ti pomoći da odabereš zanimanje koje bi ti dobro odgovaralo.

Za ispunjavanje upitnika trebat će ti 20-ak minuta. Prvo trebaš odgovoriti na 47 pitanja o svojim interesima i sklonostima, na temelju čega će ti sustav ponuditi zanimanja koja bi ti se mogla svidjetiZatim trebaš odgovoriti na 47 pitanja o svojim vještinama, znanjima i sposobnostima, nakon čega ćeš dobiti konačni savjet. Računalo će analizirati tvoje odgovore i predložit će ti nekoliko zanimanja koja bi ti mogla odgovarati s obzirom na tvoje interese i sklonosti te vještine, znanja i sposobnosti. Klikneš li mišem na bilo koje zanimanje s tog popisa, moći ćeš pročitati njegov opis – sadržaj tipičnih poslova, potrebno obrazovanje, poželjne osobine radnika i slično.

Naravno, računalo ti može dati dobar savjet samo ukoliko sebe opišeš iskreno! 

 

 

 

IZRAČUN BODOVA ZA UPIS U SREDNJU ŠKOLU

Prema prošlogodišnjoj Odluci o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u srednju školu u školskoj godini 2017./2018. boduje se zajednički, poseban i dodatni element. 

Zajednički element se odnosi na školskih uspjeh kandidata postignut u osnovnoj školi na način:

1. prosjeci svih zaključnih ocjena svih nastavnih predmeta na dvije decimale u posljednja četiri razreda osnovnoga obrazovanja;

2. za upis u programe za stjecanje strukovne kvalifikacije i programe obrazovanja za vezane obrte u trajanju od najmanje tri godine, vrednuju se i zaključne ocjene u posljednja dva razreda osnovnoga obrazovanja iz nastavnih predmeta Hrvatski jezik, Matematika i prvi strani jezik. Na takav je način moguće steći najviše 50 bodova.

3. za upis u gimnazijske programe i programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od najmanje četiri godine, vrednuju se i zaključne ocjene u posljednja dva razreda osnovnoga obrazovanja iz nastavnih predmeta Hrvatski jezik, Matematika i prvi strani jezik te triju nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja u pojedinim vrstama obrazovnih programa (iz priloženoga Popisa predmeta posebno važnih za upis). Na takav je način moguće steći najviše 80 bodova.

 

*NAPOMENA: Ove informacije se odnose na PROŠLOGODIŠNJE upise. Za upis u školsku godinu 2018./2019. relevantna će biti Odluka ministra koju će donijeti početkom 2018. godine.

Popis predmeta posebno važnih za upis možete naći ovdje.

Da bi učenicima bilo lakše izračunati svoje bodove mogu se poslužiti ovom tablicom:

 

Liječničke potvrde i svjedodžbe

Na mrežnoj stranici www.upisi.hr kraj svakog obrazovnog programa navedeni su kriteriji i uvjeti koje je potrebno ispuniti kako bi se upisali u određeni program. Važno je dobro proučiti koji programi zahtijevaju dodatne liječničke potvrde, a to mogu biti liječnička potvrda školske medicine (školske liječnice) ili liječnička svjedodžba medicine rada. Učenici sa zdravstvenim teškoćama ili teškoćama u razvoju koji su bili u Puli ne moraju dodatno pribavljati ove potvrde.

PROMOCIJE SREDNJIH ŠKOLA

 

 


PRIJAVE U SUSTAV


Za prijavu u sustav NISpuSŠ učenicima će trebati korisnički podaci od CARNet-a (korisničko ima i lozinka) koju vjerojatno koriste za ulazak u eDnenvik.


Brošura

Ovdje možete preuzeti Brošuru

za prijave i upise u srednje škole

za školsku godinu 2018./2019.
 


Kamo nakon osnovne škole?
Koju školu želiš upisati nakon osnovne škole?
preskoči na navigaciju