preskoči na sadržaj
Informacije za roditelje

 

Dragi roditelji,

 

na ovim stranicama možete pronaći informacije koje su namijenjene upravo Vama!
IZOSTANCI UČENIKA - Kako ih opravdati?

 

Temeljem članka 1. stavka 3 Pravilnika o izmjeni Pravilnika o kriterijima za izricanje pedagoških mjera (NN, 3/17.)  roditelj može, više puta godišnje, opravdati izostanak svoga djeteta u trajanju do tri radna dana, a za koje nije pravodobno podnesen zahtjev za odobrenjem. Za tu svrhu roditelji mogu koristiti sljedeći obrazac:

Ispričnica roditelja za izostanak učenika s nastave

Ne zaboravite!  Opravdanost izostanka s nastave zbog zdravstvenih razloga u trajanju duljem od tri radna dana uzastopno, dokazuje se liječničkom potvrdom.

NOVO!

Učenik kojemu je određena samoizolacija (kontakt osobe zaražena covid-19) prati nastavu online, ali mu se evidentira izostanak u eDnevnik. Ovi izostanci se ne zbrajaju u ukupan broj izostanaka učenika te roditelji za te izostanke NE TREBAJU predočiti ispričnicu. 

 


 

Prema članku 1. stavku 2 izostanak s nastave, u slučaju pravodobnog zahtjeva roditelja, može odobriti:

– učitelj za izostanak tijekom nastavnoga dana,

– razrednik za izostanak do tri (pojedinačna ili uzastopna) radna dana,

– ravnatelj za izostanak do sedam (uzastopnih) radnih dana,

– učiteljsko/nastavničko vijeće za izostanak do petnaest (uzastopnih) radnih dana.

Zahtjev roditelja za izostanak učenika s nastave

 

SUGLASNOST o primanju obavijesti o izostanku djeteta

Poštovani roditelji, podsjećamo Vas na mogućnost koju nudi CARNet, a tiče se obavijesti o izostancima Vašeg djeteta. e-Dnevnik je web aplikacija za vođenje razredne evidencije u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj. U našoj školi se koristi već sedmu godinu. 

Uvođenjem e-Dnevnika ostvareni su preduvjeti da roditelji elektroničkom poštom dobivaju obavijest o izostancima svog djeteta s nastave. Ukoliko roditelji prihvate tu opciju obavijest o izostanicima će im biti dostavljena na e-mail adresu dan nakon što je dijete izostalo s nastave.

Ukoliko želite primati obavijesti e-mailom molimo Vas da popunite i potpišete suglasnost o primanju obavijesti o izostanku djeteta. Informacije je moguće dobivati na e-mail adrese jednog ili oba roditelja.

Popunjenu suglasnost dosstavite razredniku svoga djeteta. 

Obrazac SUGLASNOSTI o primanju obavijesti o izostanku djeteta

Napomena: Svoj OIB upisujete samo ukoliko želite ulaziti u aplikaciju iz sustava e-Građani.

 

KORISNI LINKOVI (POVEZNICE)

 

Dragi roditelji,

na ovoj stranici pripremili smo vam niz zanimljivih linkova (poveznica) koje vam mogu pomoći u odgoju djece. Teme su raznovrsne.O nekima ćemo detaljnije raspravljati  na roditeljskim sastancima. Pozivamo vas da se odazovete i aktivno sudjelujete.

 

- Carnetov portal za roditelje: www.skole.hr/roditelji

-  Udruga za razumijevanje ADHA-a:  www.budenje.hr

-  Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba: www.poliklinika-djeca.hr

-  Pravobranitelj za djecu RH:  www.dijete.hr

- Obiteljski centar Istarske županije: www.ociz.hr

- Udruga "Roditelji u akciji" www.roda.hr

-  Hrvatska udruga za disleksiju: www.hud.hr

- Portal za roditelje, djecu i obitelj:www.roditelji.hr

 

 

 

 

 

MEDIJSKA PISMENOST

Tehnološki noviteti postali su značajan dio svakodnevne komunikacije, posebice među djecom i mladima. Međutim, njihovo korištenje donosi i brojne neželjene posljedice te smo svjedoci gotovo svakodnevnog porasta elektroničkog nasilja.

Djeca predpubertetske dobi i adolescenti najrizičnija su skupina zbog svog neiskustva, istraživačke radoznalosti, neformiranog sustava vrijednosti, nekritičnosti procjena i nerazvijene samokontrole. Istraživanje koje je 2013. godine proveo Hrabri telefon i Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba pokazuje da:

 • 93% djece ima Facebook profil
 • 84% djece ima pristup internetu na mobitelu
 • 68% djece ima profil prije 13. godine
 • 69% djece posjećuje Facebook više puta dnevno
 • 47% djece posjećuje Facebook tijekom nastave
 • 47% djece na Facebooku provede od 1 do 2 sata dnevno
 • 78% djece nema pravila u obitelji o korištenju Facebooka

S ciljem upoznavanja djece i roditelja s rizicima upotrebe interneta i raznih elektroničkih medija te načina zaštite u četvrtim razredima matične škole proveden je jednomjesečni zdravstveno-preventivni program „Sigurno kročim kroz svijet medija“ (DPI). Program su provele psihologinja Meri Višić i pedagoginja Zdravka Teklić u razdoblju od 26. siječnja do 19. veljače 2015. godine.

Program je obuhvaćao tri dvosatne radionice za učenike svakog pojedinog odjela četvrtog razreda te tematski roditeljski sastanak.

Realizirane su sljedeće radionice:

 1. RECI NE NASILJU I ZLOSTAVLJANJU – Na ovoj radionici se govorilo o tome što je nasilje, a što zlostavljanje, koji oblici nasilja se javljaju među djecom te tko čini krug zlostavljanja i koja je njihova uloga.
 2. ELEKTRONIČKO NASILJE – Učenici su upoznati s oblicima elektroničkog nasilja tzv. cyberbullyinga te što valja učiniti ako su žrtve.
 3. DAN  SIGURNIJEG INTERNETA – S obzirom da se ove godine 12. veljače obilježavao Dan sigurnijeg interneta, učenici su na završnoj radionici pripremili poruke i savjete kako se zaštititi na internetu. To je prezentirano na  panou u holu škole.  

Roditeljima su bile namijenjene posebne brošure: „Sigurno surfanje“ (Hrabri telefon) i „Vratimo osmijeh u školske klupe – Prevencija vršnjačkog nasilja i psihološka pomoć žrtvama“ (SOS telefon – grad Rijeka). Na roditeljskom sastanku s temom  „Djeca i moderni mediji – Kako zaštititi djecu na internetu?“, roditeljima je prezentiran cjelokupan program. Budući da oni često ne uspiju pratiti što njihova djeca rade i koliko vremena provode na internetu, upućeni su u najčešće rizike te dobili savjete što kao roditelji mogu učiniti da bi njihovo dijete sigurnije koristilo elektroničke medije.

Učenici su na kraju programa pisali o svojim dojmovima i o tome što su naučili tijekom provođenja programa. Izdvajamo neke od njih:

 • Naučili smo da uvijek treba biti oprezan kad je internet prisutan. Preporučujem da svi budu oprezni i da ne daju svoje privatne podatke nepoznatim osobama preko interneta!
 • Naučila sam: vrste nasilja, da se treba obratiti odrasloj osobi kada nas netko zlostavlja ili se nasilno ponaša, ne smijem pokazati strah kada je nasilnik u blizini, kako se ponašati na internetu, što treba napraviti kad si nasilnik, žrtva ili promatrač.
 • Naučila sam da ne smijem prema napadaču pokazati strah.
 • Naučila sam da nije pametno puno biti na internetu i poslije postanemo ovisnik o internetu.

Po završetku provođenja programa učenici su dobili diplome za sudjelovanje u ovom nadasve korisnom zdravstveno-preventivnom programu koji se u našoj školi provodi treću godinu za redom.

 
preskoči na navigaciju