preskoči na sadržaj
Informacije za roditelje

Dragi roditelji, vjerujemo da s nestrpljenjem očekujete početak školske godine i polazak vašeg djeteta u prvi razred. Važan je to događaj, kako za dijete tako i za vas. Nažalost, to je jedno od stresnijih razdoblja za cijelu obitelj. Iskustvo pokazuje da je prilagodba djeteta na zahtjeve koje škola pred njega postavlja mnogo lakša kada je prisutna podrška i pomoć roditelja.

Veći dio priprema  djeteta za školu je iza vas. Ostalo je tjedan dana, odnosno dva tjedna do početka nastave i sada je vrijeme za neposredne pripreme kako bi dijete što bezbolnije zakoračilo u svijet obaveza koje škola pred njega postavlja.

Evo nekoliko savjeta koji mogu olakšati polazak djeteta u školu:

1. Vrlo je važno od početka kod djeteta razvijati pozitivan stav o školi. Vaše eventualno nezadovoljstvo školskim sustavom, radom učiteljice ili slično nikako ne iznosite pred djetetom. Tako možete nesvjeno i nenamjerno kod djeteta razviti  negativan stav ili čak i strah od škole.

2. Ukoliko još niste nabavili školsku torbu, bilježnice  i potreban pribor, sada je pravo vrijeme za to. U te aktivnosti obavezno uključite dijete. To je  vrli dobra priprema za školu.

3. Veoma je važno da dijete  kod kuće ima svoje stalno mjesto za rad gdje će neometano izvršavati svoje obaveze. To je tzv. mirni kutak sa što manje stvari koje bi dijete mogle ometati(igračke, stripovi i sl.). U uređenje tog prostora svakako uključite dijete.

4. Vjerojatno ćete prvih dana dovoditi dijete u školu i dolaziti po njega, međutim vrlo brzo će se od njega u tom pogledu očekivati samostalnost. Kako bi za to bilo spremno, sa pripremama počnite već sada. Prošećite zajedno do škole, odnosno prođite put ako ste udaljeni od škole uz objašnjavanje prometnih situacija, prelazaka prometnice, semafora i sl. Tako će dijete polako postati sve sigurnije i spremnije za samostalno kretanje ulicom.

5. Pretpostavljamo da se dnevni  bioritam vašeg djeteta zbog ljetnog odmora promijenio u odnosu na onaj kada je pohađalo vrtić te tako liježe kasnije i spava duže. Početkom nastave biti će primorani rano ustajati, naročito prvašići u matičnoj školi kojima nastava počinje već u 7.30. Što prije krenite s navikavanjem djeteta na ranije ustajanje jer ćete mu tako znatno olakšati prve dane u školi. 

I na kraju, ne zaboravite  na zajedničku igru i druženje s djetetom. Sada ste mu najpotrebniji.

Sretno !

                                                                                          Meri Višić, prof. psiholog 
IZOSTANCI UČENIKA - Kako ih opravdati?

 

Temeljem članka 1. stavka 3 Pravilnika o izmjeni Pravilnika o kriterijima za izricanje pedagoških mjera (NN, 3/17.)  roditelj može, više puta godišnje, opravdati izostanak svoga djeteta u trajanju do tri radna dana, a za koje nije pravodobno podnesen zahtjev za odobrenjem. Za tu svrhu roditelji mogu koristiti sljedeći obrazac:

Ispričnica roditelja za izostanak učenika s nastave

Ne zaboravite!  Opravdanost izostanka s nastave zbog zdravstvenih razloga u trajanju duljem od tri radna dana uzastopno, dokazuje se liječničkom potvrdom.

NOVO!

Učenik kojemu je određena samoizolacija (kontakt osobe zaražena covid-19) prati nastavu online, ali mu se evidentira izostanak u eDnevnik. Ovi izostanci se ne zbrajaju u ukupan broj izostanaka učenika te roditelji za te izostanke NE TREBAJU predočiti ispričnicu. 

 


 

Prema članku 1. stavku 2 izostanak s nastave, u slučaju pravodobnog zahtjeva roditelja, može odobriti:

– učitelj za izostanak tijekom nastavnoga dana,

– razrednik za izostanak do tri (pojedinačna ili uzastopna) radna dana,

– ravnatelj za izostanak do sedam (uzastopnih) radnih dana,

– učiteljsko/nastavničko vijeće za izostanak do petnaest (uzastopnih) radnih dana.

Zahtjev roditelja za izostanak učenika s nastave

 

SUGLASNOST o primanju obavijesti o izostanku djeteta

Poštovani roditelji, podsjećamo Vas na mogućnost koju nudi CARNet, a tiče se obavijesti o izostancima Vašeg djeteta. e-Dnevnik je web aplikacija za vođenje razredne evidencije u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj. U našoj školi se koristi već sedmu godinu. 

Uvođenjem e-Dnevnika ostvareni su preduvjeti da roditelji elektroničkom poštom dobivaju obavijest o izostancima svog djeteta s nastave. Ukoliko roditelji prihvate tu opciju obavijest o izostanicima će im biti dostavljena na e-mail adresu dan nakon što je dijete izostalo s nastave.

Ukoliko želite primati obavijesti e-mailom molimo Vas da popunite i potpišete suglasnost o primanju obavijesti o izostanku djeteta. Informacije je moguće dobivati na e-mail adrese jednog ili oba roditelja.

Popunjenu suglasnost dosstavite razredniku svoga djeteta. 

Obrazac SUGLASNOSTI o primanju obavijesti o izostanku djeteta

Napomena: Svoj OIB upisujete samo ukoliko želite ulaziti u aplikaciju iz sustava e-Građani.

 

KORISNI LINKOVI (POVEZNICE)

 

Dragi roditelji,

na ovoj stranici pripremili smo vam niz zanimljivih linkova (poveznica) koje vam mogu pomoći u odgoju djece. Teme su raznovrsne.O nekima ćemo detaljnije raspravljati  na roditeljskim sastancima. Pozivamo vas da se odazovete i aktivno sudjelujete.

 

- Carnetov portal za roditelje: www.skole.hr/roditelji

-  Udruga za razumijevanje ADHA-a:  www.budenje.hr

-  Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba: www.poliklinika-djeca.hr

-  Pravobranitelj za djecu RH:  www.dijete.hr

- Obiteljski centar Istarske županije: www.ociz.hr

- Udruga "Roditelji u akciji" www.roda.hr

-  Hrvatska udruga za disleksiju: www.hud.hr

- Portal za roditelje, djecu i obitelj:www.roditelji.hr

 

 

 

 

 

MEDIJSKA PISMENOST

Tehnološki noviteti postali su značajan dio svakodnevne komunikacije, posebice među djecom i mladima. Međutim, njihovo korištenje donosi i brojne neželjene posljedice te smo svjedoci gotovo svakodnevnog porasta elektroničkog nasilja.

Djeca predpubertetske dobi i adolescenti najrizičnija su skupina zbog svog neiskustva, istraživačke radoznalosti, neformiranog sustava vrijednosti, nekritičnosti procjena i nerazvijene samokontrole. Istraživanje koje je 2013. godine proveo Hrabri telefon i Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba pokazuje da:

 • 93% djece ima Facebook profil
 • 84% djece ima pristup internetu na mobitelu
 • 68% djece ima profil prije 13. godine
 • 69% djece posjećuje Facebook više puta dnevno
 • 47% djece posjećuje Facebook tijekom nastave
 • 47% djece na Facebooku provede od 1 do 2 sata dnevno
 • 78% djece nema pravila u obitelji o korištenju Facebooka

S ciljem upoznavanja djece i roditelja s rizicima upotrebe interneta i raznih elektroničkih medija te načina zaštite u četvrtim razredima matične škole proveden je jednomjesečni zdravstveno-preventivni program „Sigurno kročim kroz svijet medija“ (DPI). Program su provele psihologinja Meri Višić i pedagoginja Zdravka Teklić u razdoblju od 26. siječnja do 19. veljače 2015. godine.

Program je obuhvaćao tri dvosatne radionice za učenike svakog pojedinog odjela četvrtog razreda te tematski roditeljski sastanak.

Realizirane su sljedeće radionice:

 1. RECI NE NASILJU I ZLOSTAVLJANJU – Na ovoj radionici se govorilo o tome što je nasilje, a što zlostavljanje, koji oblici nasilja se javljaju među djecom te tko čini krug zlostavljanja i koja je njihova uloga.
 2. ELEKTRONIČKO NASILJE – Učenici su upoznati s oblicima elektroničkog nasilja tzv. cyberbullyinga te što valja učiniti ako su žrtve.
 3. DAN  SIGURNIJEG INTERNETA – S obzirom da se ove godine 12. veljače obilježavao Dan sigurnijeg interneta, učenici su na završnoj radionici pripremili poruke i savjete kako se zaštititi na internetu. To je prezentirano na  panou u holu škole.  

Roditeljima su bile namijenjene posebne brošure: „Sigurno surfanje“ (Hrabri telefon) i „Vratimo osmijeh u školske klupe – Prevencija vršnjačkog nasilja i psihološka pomoć žrtvama“ (SOS telefon – grad Rijeka). Na roditeljskom sastanku s temom  „Djeca i moderni mediji – Kako zaštititi djecu na internetu?“, roditeljima je prezentiran cjelokupan program. Budući da oni često ne uspiju pratiti što njihova djeca rade i koliko vremena provode na internetu, upućeni su u najčešće rizike te dobili savjete što kao roditelji mogu učiniti da bi njihovo dijete sigurnije koristilo elektroničke medije.

Učenici su na kraju programa pisali o svojim dojmovima i o tome što su naučili tijekom provođenja programa. Izdvajamo neke od njih:

 • Naučili smo da uvijek treba biti oprezan kad je internet prisutan. Preporučujem da svi budu oprezni i da ne daju svoje privatne podatke nepoznatim osobama preko interneta!
 • Naučila sam: vrste nasilja, da se treba obratiti odrasloj osobi kada nas netko zlostavlja ili se nasilno ponaša, ne smijem pokazati strah kada je nasilnik u blizini, kako se ponašati na internetu, što treba napraviti kad si nasilnik, žrtva ili promatrač.
 • Naučila sam da ne smijem prema napadaču pokazati strah.
 • Naučila sam da nije pametno puno biti na internetu i poslije postanemo ovisnik o internetu.

Po završetku provođenja programa učenici su dobili diplome za sudjelovanje u ovom nadasve korisnom zdravstveno-preventivnom programu koji se u našoj školi provodi treću godinu za redom.

 
preskoči na navigaciju