preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
VIJESTI IZ NAŠE ŠKOLE

Terenska nastava „Dan anifašizma“

 

 

U kišno jutro 14. listopada 2016. godine učenici osmih razreda matične i područnih škola sa učiteljima Enđi Beučić, Kristinom Pavletić Prodan, Natašom Vivoda i Nedžadom Isakagićem te članovima Udruge antifašista Grada Buzeta Rikardom Perčićem i Stojanom Jermanišem krenuli su putevima Rommelove ofenzive iz Drugog svjetskog rata.


Prvo su posjetili spomenik palim borcima u Jelovicama, a potom ih je u Malim Munama dočekala delegacija Udruge antifašista Matulji sa predsjednikom Brankom Afrićem. Okupili su se pored spomenika žrtvama fašističkog terora. Praćeni kišom krenuli su prema staroj školi u Žejanama gdje ih je dočekala ukusna marenda. Nakon marende učenicima su se opet obratili domaćini sa osnovnim podacima o djelovanju partizana na njihovom području. Put ih je dalje odveo do mjesta Lipa gdje su fašisti i nacisti 30. travnja 1944. godine dali 269 osoba žive zapaliti. Najmlađa žrtva bila je djevojčica stara tek 6 mjeseci. Spasili su se samo oni Lipljani koji toga dana nisu bili u selu. Iznenadili su se multimedijalnom uređenošću memorijalnog centra „Lipa pamti“; bijelom sobom koja slavi mir i život i crnim sobama koje simboliziraju rat i stradanja. Posjetili su i kuću na kraju sela br. 21 gdje su svi stanovnici zapaljeni i tu su položili vijenac i odali počast minutom šutnje. Mirno i dostojanstveno krenuli su prema Opatiji. Tamo ih je dočekala tajnica Grada Opatije koja je upoznala učenike sa gradom (tržnicom, parkovima, hotelima, zdravstvenim turizmom, austro - ugarskim vilama…) i na veliko iznenađenje, svih u autobusu počastila čokolatinima. U Ičićima, u Spomen parku Jama Ičići, nekoliko je riječi o poginulima jedva desetak dana prije kraja rata, govorio predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Opatije. Zadnja postaja bila je gostionica „Stara pošta“ u Matuljima gdje su imali ručak.

Oko 17,00 sati, zadovoljni, ali i dirnuti strahotama Drugog svjetskog rata o kojima su prvi put čuli, vratili su se u Buzet.

 

Tekst napisala: Kristina Pavletić Prodan, prof. povijesti i hrvatskog jezika i književnostiPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Željka Marinković   datum: 19. 10. 2016.
preskoči na navigaciju