preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Naša škola u medijima

U VRHUVSKOJ LOKVI SKRASIO SE VELIKI VODENJAK

Članak preuzet s: http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/u-vrhuvskoj-lokvi-skrasio-se-veliki-vodenjak-409627, objavljen 7.6.2013. u Glasu Istre.

 

Lokve, kao svojevrsna mini močvarna staništa, izuzetno su važne jer močvarna staništa spadaju u najproduktivnija staništa na svijetu.

 

- U lokvi u selu Vrh, primjerice, živi veliki vodenjak, vrsta koja je na popisu Direktive o staništima EU i prema toj Direktivi Hrvatska se obvezala da po ulasku u EU sva staništa koja imaju velikog vodenjaka mora štititi. Upravo stoga što u njoj obitava veliki vodenjak, lokva u Vrhu bi već sada trebala biti pod određenim režimom zaštite, istaknuo je Slavko Brana, botaničar i stručni suradnik Javne ustanove "Natura Histrica" tijekom edukacije koja je održana danas za učenike Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja", Područne škole Vrh.

U sklopu ekološke akcije "Neka moja Istra blista", čija su tema ove godine upravo lokve. Turistička zajednica Istarske županije u suradnji s Javnom ustanovom "Natura Histrica" provodi ciklus edukativnih radionica o lokvama koje su namijenjene djeci školskog i predškolskog uzrasta. Do sada su održane četiri uključujući i radionicu u Vrhu, a u planu su još dvije, u Medulinu i Tinjanu. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Mihaela Kranjčić  datum: 5. 9. 2013. 21:18

STOTA OBLJETNICA ŠKOLE U VRHU

Članak preuzet s: http://www.buzet.hr/index.php?id=111&tx_ttnews[calendarYear]=1987&tx_ttnews[calendarMonth]=2&tx_ttnews[tt_news]=656&tx_ttnews[backPid]=35&cHash=e533c192bf objavljen 13.10.2010. na www.buzet.hr

Kraj školske godine vrhuvski prvašići Noel Paladin i Moreno Matković zasigurno će pamtiti još dugi niz godina. Naime, njima je pripala čast da na svečanosti održanoj u petak, a u povodu stote obljetnice škole u Vrhu, otkriju spomen ploču koju je na zgradu škole postavio Grad Buzet i Mjesni odbor Vrh.

Tom je prilikom mjesni župnik Ivan Štoković kazao kako je škola u Vrhu otvorena 25. listopada 1909. godine, dok je predsjednik MO Vrh Dalibor Petohleb istaknuo kako je toga datuma škola počela djelovati pod državnom ingerencijom, što ne znači da je prije nije bilo samo što je spadala pod ingerenciju Crkve.

- Sto godina nema priliku slaviti svako mjesto. Stoga imate razloga biti sretni i ponosni, poručila je okupljenom mnoštvu ravnateljica Osnovne škole „Vazmoslav Graželja“ Buzet, Mirjana Blažević, u sklopu koje djeluje Područna škola Vrh. Također, poželjela je da se u ovim ne baš lakim i turbolentnim vremenima škola u Vrhu uspije sačuvati.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Buzeta Valter Flego kazavši kako su škole jedan od simbola Istre, pa je tako i škola u Vrhu jedan od simbola Vrhuvštine.

U bogatom programu sudjelovala je limena glazba GD „Sokol“  Buzet, školski zbor, klape „Pinguentum“ i „Boškarin“, crkveni zbor, plesne, glazbene, literarne i dramske grupe učenika PŠ Vrh i zbor „Josip Kaplan“ iz Rijeke.


 

  :: opširnije :: 


objavio: Mihaela Kranjčić  datum: 5. 9. 2013. 21:26

STO GODINA ŠKOLE U VRHU

Članak preuzet s:   http://www.glasistre.hr/vijesti/arhiva/223139 objavljen 12.6.2010. u Glasu Istre

U malom Vrhu nadomak Butonige proslavljena je stota obljetnica osnivanja pučke škole. Grad Buzet i Mjesni odbor Vrh postavili su tom prigodom na školskoj zgradi spomen-ploču koju su na svečanosti u petak otkrili najmlađi učenici Područne škole Vrh Noel Paladin i Moreno Matković.

Prema dopisu koji je mjesno školsko vijeće iz Buzeta poslalo župnom uredu Vrh, pučka škola, rekao je župnik Ivan Štoković, otvorena je 25. listopada 1909. Predsjednik MO-a Vrh Dalibor Petohleb istaknuo je da je prva školska godina pod ingerencijom države počela u listopadu 1909., što ne znači da se nastava u Vrhu nije održavala i ranije, ali je tada bila pod Crkvenom ingerencijom.


Petohleb je zahvalio Gradu Buzetu na velikim sredstvima uloženima u adaptaciju školske zgrade. Proteklih su godina sanirani fasada i krovište te je postavljeno centralno grijanje.


"Sto godina škole nema priliku slaviti svako mjesto pa imate razloga biti ponosni, poručila je Vrhuvcima Mirjana Blažević", ravnateljica buzetske Osnovne škole Vazmoslava Gržalja, u čijem sklopu djeluje i Područna škola Vrh. U ovoj ju je školskoj godini polazilo 38 osnovaca od prvog do osmog razreda.


U sklopu svečanosti koja je okupila učenike, roditelje, none i noniće, bivše i sadašnje djelatnike, mještane Vrhuvštine i brojne goste održana je priredba te otvorena izložba učeničkih radova i starih fotografija.

U programu su sudjelovali limena glazba buzetskog GD-a Sokol, školski zbor, klape Pinguentum i Boškarin, zbor "Josip Kaplan" iz Rijeke, crkveni zbor, te osnovci Područne škole Vrh s plesnim, glazbenim, literarnim i dramskim točkama.

  :: opširnije :: 


objavio: Mihaela Kranjčić  datum: 5. 9. 2013. 21:19
 

preskoči na navigaciju